Om Reprise Teatret

Reprisens historie

Den 6. august 1919 åbnede Holte Biograf Teater, som biografen hed dengang. Det var arkitekterne A. og P. Kuld, der var mestrene bag ”den fikse bygning i græsk stil”, som Søllerød Tidende beskrev Reprisen ved åbningen for snart 100 år siden.

Mens man kan glæde sig over, at den smukke facade endnu består, var der ingen grund til at bevare interiøret. Da biografen åbnede, var salens vægge nøgne og malet i en trist brun farve og biografsæderne var simple bænkerader af træ uden armlæn. Den nuværende klassiske stil med guldkanter, gamle malerier og plys blev først skabt i starten af 70´erne. Den daværende biografdirektør Ulrik Uhrskov satte sig for at modernisere Reprisen indvendigt efter følgende logik:
”Hvis jeg køber noget nyt, vil det blive gammelt i løbet af kort tid. Men køber jeg noget gammelt, vil det blive ved med at være gammelt”. Citat: Ulrik Uhrskov. 

Sådan gik det til, at Reprise Teatret blev moderniseret ”baglæns”. Publikum følte sig så hjemme i klunkemøblerne, at de begyndte at spørge til muligheden for at købe dele af inventaret. For en tid blev Reprisen således også en antikvitetsforretning. 

Et multi-kulturelt biografhus

Reprise Teatret har altid været et meget aktivt hus og et kulturelt samlingspunkt i kommunen. Kunst, foredrag, debat, kortfilm, skolefilm, operafilm, alverdens koncerter, teaterforestillinger, besøg af instruktører og skuespillere m.m. – det har aldrig skortet på spændende kulturtilbud i Reprisen. Også i dag servicerer biografen mange forskellige brugergrupper herunder børne- og ældrefilmklubber, bliver brugt til skoleforestillinger, babybioforestillinger, børneteater, fødselsdage og en mangfoldighed af både åbne og lukkede arrangementer. 

Gennemgribende renovering

Biografen gennemgik i 2002 en gennemgribende renovering. Der blev piloteret under bygningen og støbt nyt gulv. Den nye gulvkonstruktion er trinopbygget, øverste trin er placeret ca. 30 cm.højere end det gamle gulv. Udsynet fra alle pladser i salen blev således væsentligt forbedret.

Ventilationsanlægget blev udskiftet, teleslynge, mikrofonanlæg og digitalt lydanlæg installeret, højtalere blev udskiftet og lærredet gjort større. De gamle stole blev enten udskiftet med nye i samme stil eller renoveret. Afslutningsvis blev både foyer og sal malet og der blev opsat et passende antal guldlister og plysgardiner så ethvert tiltag der kunne henlede på nymodens ideer blev kamufleret.

"I det hele taget tror vi, det er vigtigt at bevare den stemning, der er i Reprisen. Det skal være et sted, hvor man kan søge oplevelser, men også ro og fordybelse i en ellers kompleks og tempofyldt verden", udtaler Mette Schramm, Biografleder i Reprisen.

"Det er mit helt klare indtryk, at Reprisens publikum føler det samme. Jeg kan illustrere det med en lille pudsig anekdote, da vi efter endt renovering skulle åbne biografen igen valgte vi at holde en reception. Deltagerne var lokale koryfæer, kolleger fra biografbranchen og ikke mindst Reprisens publikum. Vi inviterede alle til at komme og se biografen og få en lille forfriskning, og til vores glædelige overraskelse passerede henover eftermiddagen flere hundrede af Reprisens trofaste stampublikummer forbi."

Det ligner sig selv

Til forhistorien hører ligeledes, at vi havde gjort vort bedste for efter renoveringens afslutning at bringe alt tilbage på sin rette plads eller erstatte det med noget lignende (f.eks. er Hitchcock billedet over døren i foyeren en affotografering, da det originale billede ikke kunne være der efter at gulvet og dermed dørkarmen var blevet hævet).

Men tilbage til historien. I salen hænger et antal billeder med filmmotiver. Bl.a. et billede fra Kurosawas film ”De syv samuraier”. Dette viste sig ved nedtagningen at være så skadet af fugtpletter at vi besluttede ikke at hænge det op igen.

På et tidspunkt under receptionen kommer en af Reprisens mangeårige og trofaste medarbejdere Kirsten Håkansson hen og prikker mig på skulderen. Det var en dame, der havde et spørgsmål. Damen ser bistert på mig: ”Jaaeh altså, det er jo en ganske nydelig renovering De har fået foretaget og heldigvis ser alt jo ud til at være som det plejer, men HVOR er ”De syv Samuraier”?

Mission accomplished – intet nyt under solen – puha, det ligner jo sig selv. Men vi havde godt nok fjernet et billede, og det gik altså ikke ubemærket hen.

Den "nye" foyer

Den nuværende indretning af foyer og billetdisk er lavet i juni 2017. Billetsalget er flyttet om på langsiden og der er blevet flere siddepladser. Derved har vi forbedret forholdene for både medarbejdere og gæster, og renoveringen er udført med største respekt for den velkende Reprise-stil.

Siden 1979 har biografen været ejet af kommunen og siden 1998 har biografen været ledet af Mette Schramm.

Følg Mette Schramm på Instagram her.

Her kan du downloade Reprise Teatrets Virksomhedsplan 2017